TOM-zitting

Neem altijd contact op met onze strafrechtadvocaten!

Opgeroepen voor een TOM-zitting?

TOM is de afkorting voor Taakstraf Openbaar Ministerie. Op een TOM-zitting kan een parketsecretaris of Officier van Justitie aan een meerderjarige verdachte een taakstraf of een geldboete, of een combinatie hiervan aanbieden. De zitting is zonder tussenkomst van een rechter.

Een TOM-zitting is een besloten zitting van het Openbaar Ministerie (OM), ook wel aangeduid als Officierszitting. TOM-zittingen vinden plaats in het kantoor van het Openbaar Ministerie. U heeft de mogelijkheid om zich bij te laten staan door een advocaat. Wij helpen u hier graag bij.

Bij laten staan door een van onze gespecialiseerde advocaten? Bel direct met het Strafloket

088 – 374 79 71 (gratis intake)
 Whatsapp 06 154 369 36

Wat zijn de gevolgen van een TOM-zitting?

De officier van justitie kan tijdens de zitting een straf opleggen. Het is dus in dit geval niet de rechter die inhoudelijk naar uw zaak kijkt, maar een medewerker van justitie/politie.

De straf die de officier voorstelt, is altijd een voorstel. U mag en kunt de straf weigeren. Bij aanvaarding van de aangeboden straf wordt voorkomen dat de zaak voor de rechter wordt gebracht. Akkoord gaan betekent niet dat u daarmee ook schuld aan het strafbare feit erkent. De straf wordt echter wel geregistreerd in het Justitieel Documentatieregister (strafblad). Dit kan gevolgen hebben voor een nieuwe baan.

Als u het voorstel niet accepteert of de geaccepteerde straf niet uitvoert, zal het OM de zaak alsnog middels dagvaarding voor de rechter brengen.

Neem een advocaat mee tijdens de TOM-zitting

Een strafrechtadvocaat staat u bij als u te maken krijgt met een TOM-zitting of een voorgestelde straf.

In sommige gevallen kunt u de voorgestelde straf beter accepteren en in andere gevallen juist niet. Een advocaat kan voor u een afweging maken welke keuze in uw geval het beste is. In veel gevallen kan dit op basis van pro deo.

Advies nodig over welke keuze in uw geval het beste is? Bel direct met het Strafloket

088 – 374 79 71 (gratis intake)
 Whatsapp 06 154 369 36

Neem contact met ons op

Voor een kosteloze en vrijblijvende beoordeling van uw zaak, kunt u ons bellen voor advies: 088 – 374 79 71 (lokaal tarief). Op werkdagen zijn wij geopend van 08:00 tot 20:00 uur. Vanzelfsprekend worden al uw gegevens strikt vertrouwelijk behandeld.

Wij werken door heel Nederland!

Iedereen heeft het recht zich te laten bijstaan door een advocaat. Dit kost niet meer dan strikt noodzakelijk. Wij helpen u namelijk ook graag op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel toevoeging genoemd of pro deo advocaat).

Staat uw situatie hier niet precies tussen? Geen probleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op